Lengyel Béla (1844-1913)

Posted: 2013. április 23. in nekrológ
Címkék: , , , , , , ,
(Lengyel Béla (Körösladány, 1844. január 4. – Budapest, 1913. március 11.) vegyész, akadémikus, egyetemi tanár)

Mesterét és társát a magyar kémiai tudomány alapjainak megvetésében, Than Károlyt, ki után ő reá szállott a vezérszerep kémiai kutatásainkban és e fontosságban egyre gyarapodó tudomány egyetemi tanításában, alig egy-két év múlva követte a halálba Lengyel Béla is. Ők ketten voltak a mai magyar kémikus-nemzedék túlnyomó részének tanítói, tudományos és irodalmi munkásságukkal is példát adtak neki s most rövid időközben egymás után elköltöztek mind a ketten az életből, a munka teréről, átadva utódaiknak nemcsak a munkát, hanem az általuk alapított tudományos hagyomány méltó folytatásának kötelezettségét is.

Lengyel Béla (1844-1913)
Lengyel Béla (1844-1913)

Lengyel Béla maga is Than Károly tanítványa volt. Eredetileg mérnöknek készült, meg is szerezte a budapesti műegyetemen a mérnöki oklevelet, de aztán teljesen a kémia tanulmányozására adta magát Than mellett, kinek csakhamar aszszisztense is lett. Németországban akkor élték virágkorukat a természettudományok, Heidelberg volt legfontosabb székhelyük, a hol oly nagy tudósok, mint Bunsen, Helmholtz, Kirchhoff stb. töltötték be az egyetem természettudományi kathedráit. Hírnevük s a német tudományos kultúra vonzóereje odavonzotta Lengyel Bélat is, a ki több éven át dolgozott Bunsen mellett s aszszisztense is volt a nagy tudósnak. A franczia-porosz háború vetette végét külföldi tanulmányútjának. Letette Heidelbergben a doktorátust s hazajött. Idehaza csakhamar magántanár lett az egyetemen, 1874-ben rendkívüli tanár, három év múlva pedig a kísérleti, analitikai és gyakorlati kémia rendes tanára.

Lengyel Béla portréja. Ellinger Ede fényképfelvétele
Lengyel Béla portréja
Ellinger Ede fényképfelvétele

Nagy tanítói és tudományos tevékenységet fejtett ki. Hallgatói voltak a kémiai szakra készülő tanárjelölteken kívül a gyógyszerészhallgatók s Lengyel Béla nagy hatással, kiváló tanítói érzékkel vezette be őket tudományába. Középiskoláink kémia-tanítása és a magyar gyógyszerészség tudományos színvonalának emelése terén Than mellett az ő majd 40 évre terjedő munkájának volt a legnagyobb érdeme. Tanítványai szeretettel őrzik emlékét, mert emberséges, az ifjúságot szerető tanár volt, a kin megérzett az igazi tudományos egyéniség biztonsága, de ez csak annál méltányosabbá tette tanítványaival szemben való viselkedését.

Lengyel Béla síremléke a Farkasréti temetőben (1917). Medgyessy Ferenc fényképe
Lengyel Béla síremléke a Farkasréti temetőben (1917).
Medgyessy Ferenc fényképe

Mint tudós kutató számos, a kémia különböző részleteiben végzett vizsgálatával derített világosságot addig homályban maradt problémákra. Az Akadémiának régi, tekintélyes tagja volt, — általában tudományos életünknek nagy tiszteleteben állott reprezentatív alakja. Társadalmi körökben is nagyon kedvelték, a komoly, látszólag zárkózott tudós meghitt társaságban tudott vidám és szeretetreméltó is lenni. Példás családi életet élt, 42 zavartalan esztendőt töltött hitvese, Ney Aranka, Ney Ferencz egykori fővárosi reáliskolai tanár és nevezetes iró leánya oldalán.

(Forrás: Szöveg és első kép: Vasárnapi Ujság, 60. évf., 14. sz., 1913. április 6., 272. o. További képek: Wikipedia)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s